MIT JELENT, HOGY ALANYI JOGON 1 FÁZIS 32 AMPER INGYEN VAN?

Sokszor félreérthetően csak az van kommunikálva, hogy fogyasztónként 1 fázis 32 Amper ingyenes. Sajnos ez a valóságot csak addig a pontig fedi, hogy a fogyasztó a teljesítménybővítés esetén, 32 Amperig az úgynevezett csatlakozási alapdíj megfizetése alól mentesül.

32 Amper csatlakozási érték felett már Amperenként 3.900,- Forint + Áfa ez a csatlakozási alapdíj.

Vegyük a következő példát: 3×16A lenne szükséges a meglévő 1×25A helyett. Ez esetben a csatlakozási díj: (3×16×3.900 – 1×32×3.900) = 62.400,- Ft + Áfa – mert 1 fázis 32 Amper feletti részt kell csatlakozási alapdíjként fizetni.

MIVEL JÁR MÉG?

Látjuk tehát, hogy a 32 Amper igénylése esetén a csatlakozási alapdíjat elengedik (ezáltal ez a rész tényleg ingyenes).

De a szolgáltatói kismegszakító cseréjénél kiszámláznak egy ún. kiszállási díjat (ennek értéke jelenleg 11.000,- – 14.000,- Forint között van). Ezt jelen állás szerint a csere utáni első számlán a „Rendszerhasználati díjak” résznél számolják majd fel, nem szükséges előre befizetni, elutalni.

1 fázis 32 Amper alanyi jogon jár
1 fázis 32 Amper alanyi jogon jár?

Ahhoz, hogy panellakásunkban 32 Ampernyi áramot vételezhessünk, szigorú szabványoknak kell az ingatlanhoz tartozó mérőhelynek megfelelnie. Ezt általában a szolgáltató is elmondja: keressen fel egy regisztrált villanyszerelőt és/vagy ajánlott villanyszerelőt.

Fontos, hogy ez a villanyszerelő rendelkezzen plombabontási engedéllyel, különben a munka „oroszlánrészét” nem tudja elvégezni. A regisztrált, illetve ajánlott szerelő feladata: felülvizsgálni, és/vagy szabványosítani a panellakáshoz tartozó jelenlegi mérőhelyet (a megfelelő keresztmetszetű kábelek behúzása és a hely kialakítása).

És ez az a munkafázis, ami miatt egyáltalán nem mondhatjuk ingyenesnek a bővítést!

Mert bár tény, hogy az áramszolgáltató felé „csak” a kiszállási díjat fizetjük, és már ez sincs ingyen, a folyamat végleges árát a szerelés adja. Ha „csak” felülvizsgálunk, akkor az olcsóbb, ha szerelni is szükséges, akkor a beépítendő anyagok és a hosszabb szerelési idő miatt a munkadíj is magasabb.

ÖSSZEFOGLALVA

A teljesítménybővítés nem ingyenes. Tény, hogy 1 fázis 32 Amperig alanyi jogon jár, és nincs csatlakozási alapdíj. De van kiszállási díj, és van regisztrált villanyszerelő és/vagy ajánlott szerelő munkadíj.

További kérdéseiddel keress minket bizalommal!