A teljesítmény bővítés menete MVM Next területen

Az alábbi sorokban a teljesítmény bővítés folyamatáról szeretnék írni. Elsősorban saját szemszögből (azaz regisztrált szerelői, ajánlott szerelői szemmel) és panellakások esetén nézve. Mint napjainkban a legtöbb dolog, ez is intézhető online, digitálisan. A regisztrált szerelő, ajánlott szerelő számára elérhető egy online felület, ahol a különböző ügyeket menedzselni tudja.

Fontos! Az igényt csak azután tudjuk ebben a formában benyújtani, ha a fogyasztásmérő már az új tulajdonos nevén van.

A TELJESÍTMÉNY BŐVÍTÉS ELSŐ LÉPÉSE

1. lépésként megállapítjuk a szükséges teljesítményt a belső hálózat felújítása közben kialakult elektromos terv elemzéséből (mennyi és milyen háztartási gép lesz). Erre kalkulálunk egy árat, és ha ez elfogadásra kerül, kitöltünk egy meghatalmazást. Ez egy formanyomtatvány, amit a szolgáltató biztosít a regisztrált szerelő, ajánlott szerelő számára. A jelenleg használt meghatalmazás innen letölthető.

Ennek birtokában már el lehet indítani az ajánlott szerelői online felületen a teljesítmény bővítés igényét. A meghatalmazáson túl szükség lesz még néhány adatra, ezeket természetesen egyeztetjük. A bejelentés után bizonyos idő elteltével (ideális esetben akár azonnal is) kapunk egy ún. Műszaki gazdasági tájékoztató nevű dokumentumot.

A fenti dokumentumban a szolgáltató részletesen leírja, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnünk, hogy a teljesítmény bővítés megtörténhessen. Itt olvasható az 1 fázis 32 Amper csatlakozási alapdíj díjmentessége, és a kiszállási díj mértéke (jelenleg 13.368,- Forint).

Meghatalmazás ajánlott szerelő részére műszaki ügyintézéshez - a teljesítmény bővítés első lépése
Meghatalmazás ajánlott szerelő részére műszaki ügyintézéshez – a teljesítmény bővítés első lépése

FELÜLVIZSGÁLAT, SZERELÉS, SZABVÁNYOSÍTÁS – A MÁSODIK LÉPÉS

A beadáskor kért bővítési számok (a kért teljesítmény mértéke) határozzák meg azt, hogy pontosan milyen munkát kell a regisztrált szerelőnek, ajánlott szerelőnek elvégeznie. Ez a 2. lépés: a tényleges kivitelezés. Itt dől el, hogy mennyire lesz drága a bővítés.

Általánosságban elmondható, hogy az előírások alapján szükséges lesz a fővezeték cseréje és a mérőhely szabványosítása. Fővezeték alatt azt a vezetékszakaszt értjük, ami a lakás áramellátásáért felel. Általában a társasházi lakás emeletén található, és a szinti leágazó doboztól a mérőn át „fut” a lakás elosztóig. A mérőhely a fogyasztásmérő és a szolgáltatói kismegszakító helye az emeleti szekrényben, falifülkében.

Az általánostól eltérő esetek mind egyéni (és helyszíni) elbírálást igényelnek, ehhez van szükség a regisztrált szerelői, ajánlott szerelői segítségre. A megfelelő jogosultsággal és kellő tapasztalattal rendelkező villanyszerelő tudni fogja a lépéseket, és a különböző igényekhez viszonyított lehetőségeket.

Fontos! Mind a felülvizsgálat, mind a szerelés plombabontással jár, emiatt csak olyan regisztrált szerelőt, ajánlott szerelőt bízzunk meg a munkával, aki ennek a jogosultságnak a birtokában van! (Bár, ha a szerelő a régi ELMŰ területen online felület-hozzáféréssel rendelkezik, plombabontási engedéllyel is rendelkezni fog.)

A TELJESÍTMÉNY BŐVÍTÉS HARMADIK LÉPÉSE: DOKUMENTUMOK KITÖLTÉSE, LEADÁSA

3. lépés a felülvizsgálat és/vagy szerelés után a megfelelő papírok és dokumentumok kitöltése, és leadása.

Amikor a teljesítmény bővítés igényét beadjuk, a Műszaki gazdasági tájékoztató mellett még egy ún. kísérőlevelet is kapunk (ebben az adataink felhasználásáról tájékoztatnak minket), illetve – ami fontosabb – egy ‘Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és nyilatkozatok’ nevű nyomtatványt. Ennek megfelelő kitöltésével igazolható a felülvizsgálat és/vagy a szabványos szerelés elvégzése.

A teljesítmény bővítéshez tartozik: Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és a nyilatkozatok
A teljesítmény bővítéshez tartozik: Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és a nyilatkozatok

Fontos! Jelenleg az online bejelentés után e-mail formájában tudjuk visszaküldeni a dokumentumokat, és tudjuk tartani a további kapcsolatot a szolgáltatóval. Ez azt is jelenti, hogy a feldolgozás az átállások következtében a „régihez” képest némileg lassult, és (bár javuló tendenciával) 8-15 munkanap közé tehető a válasz.

Ebben a válaszban megküldik a Hálózat-csatlakozási szerződés és a Hálózathasználati szerződés nevű dokumentumokat. Ezeket átolvasva – hogy minden adat stimmel-e -, és aláírva szintén vissza kell küldenünk. Ennek feldolgozása után (ez már tapasztalataink szerint csak 2-3 munkanap) az ügyfélszolgálatról hívást kap az ügyfél időpontegyeztetés céljából.

AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓI KISMEGSZAKÍTÓ CSERÉJE – A NEGYEDIK ÉS EGYBEN UTOLSÓ LÉPÉS

Az időpontegyeztetés tulajdonképpen a 4. lépés kezdete. Jelenleg napon belül délelőttöt és délutánt lehet választani, hogy mikor érkezzenek a hálózatüzemeltető munkatársai a helyszínre a munkálatok elvégzése végett.

Fontos! Tévhit, és a híresztelésekkel ellentétben a lakásban szükséges tartózkodni a csere alkalmával. Sokszor elhangzik sajnos, hogy nem kell, de a csere és a plombálás megtörténtének nyilatkozatát a tulajdonosnak vagy megbízottjának alá kell írnia.

Az eon pest megyei hálózat oldalon intézheti hálózatos ügyeit, például a teljesítménybővítést