Egy panel lakásban az amper bővítés vagy más néven teljesítmény növelés (teljesítmény bővítés) akkor válik szükségessé, amikor a lakásunkban használt elektromos eszközeink áramfelvétele (energiaigénye) magasabb, mint amit a villanyóra (fogyasztásmérő) alatti / melletti úgynevezett szolgáltatói kismegszakító névleges árama megenged.

Ez a szám adja meg a fent is említett névleges áramot: ez az a mennyiség, amennyi ezen a biztosítékon át tud folyni. Lakossági területen, panelházakban általában a következő számokkal találkozhatunk: 10A, 16A, 20A, 25A, 32A (ritkábban, de előfordul 40A és 50A is). Amikor 1 ilyen kismegszakítót látunk a mérőnél, akkor 1 fázis áll rendelkezésre, amikor 3 darab biztosítékot, akkor 3 fázisú a hálózat.

A képen is látható kismegszakítón sárgával jelöltem azt a számot, amit "nézni kell":
Az amper bővítés függ a szolgáltatói kismegszakító névleges áramától - a képen a szám sárgával jelölve
Az amper bővítés panellakásban függ a szolgáltatói kismegszakító névleges áramától – a képen a szám sárgával jelölve

MVM NEXT AMPER BŐVÍTÉS, EON AMPER BŐVÍTÉS

A 2021. szeptember 1-jei szolgáltatói változások után a fogyasztás elszámolást az MVM Next kereskedőcég, míg a teljesítménybővítéshez is kapcsolódó hálózati feladatokat az E.ON. Nagyon leegyszerűsítve: az áramot az MVM Next, a kábeleket és a hálózatot hozzá pedig az E.ON adja.

Mivel mi elsősorban panellakások elektromos felújításával foglalkozunk Budapesten és Pest megyében, ezért teljesítmény bővítést is főleg ezen a területen, panellakásoknál végzünk. Természetesen az oldalon az információk (pl. a bővítés menete) alapjaiban megfelelnek pl. egy családi ház esetén is. De ilyenkor a csatlakozási lehetőségek komplexebbek és a leírt lépések emiatt nem pontosan fedik a valóságot.

32 AMPERRE BŐVÍTÉS PANELLAKÁSOK ESETÉN

Első lépésként érdemes megnéznünk a lakáshoz tartozó villanyórát, mivel fontos tudnunk, mekkora mennyiségű áramot kapunk a szolgáltatótól (a fentebb említett névleges áram). Ha ez megvan, második lépésként azt kell átgondolnunk, hogy milyen várható saját fogyasztással kell majd számolnunk (milyen gépeink lesznek a panellakásban, és azok milyen energiaigényűek). Ennek a 2 lépésnek az összehasonlítása fogja megadni, hogy szükséges-e a bővítés.

Vegyünk egy egyszerű példát, egy átlagos panellakást (szoba, konyha, fürdő) és átlagos igényeket (klíma, mosógép, elektromos sütő pl.). A pontos értékek jelen esetben nem számítanak, a számolás bemutatásához nem is lényegesek. A cél az érthetőség volt, és hogy akár behelyettesítve a saját számainkat, ez alapján könnyen megismerjük a lehetőségeinket.

A következő fogyasztókat vettük számba (teljesítményüket az adattáblájukon vagy a leírásukban találhatjuk meg):

Összesen tehát az eszközeink 9,3 kW teljesítménnyel rendelkeznek. A P=U×I képletbe (ahol P a teljesítmény, U a hálózati feszültség, I az áramerősség) behelyettesítve és számolva megkapjuk azt az áram mennyiséget, amire maximálisan szükségünk lehet a gépek üzemeltetése közben. Ez jelen esetben kerekítve 40 Amper.

Mivel minden eszközt a panellakásban teljesen egyszerre általában nem használunk, illetve a gépek jó részének áramfelvétele sem egyenletes, ezért az úgynevezett egyidejűségi tényezőnek nagy szerepe van. Tehát életszerűbb, és nagyon valószínű, hogy ennél a kiszámolt 40 Ampernél kevesebbet fogunk használni, ezért 60-80%-os „rendelkezésre állással” érdemes számolni. Jelen példánál maradva a 32 Amperre bővítés elegendő.

32 AMPERRE BŐVÍTÉS ÉS 3×16 AMPERRE BŐVÍTÉS FELTÉTELEI

A meglévő fogyasztásmérő helyek és rendszerek esetén szinte kivétel nélkül elmondható, hogy számolnunk kell a bővítés lehetőségével. Ha a fenti számítás alapján kijött eredmény összehasonlítása után azt találjuk, hogy a meglévő szolgáltatói kismegszakítón található érték nem megfelelő, mindenképpen konzultáljunk regisztrált / ajánlott villanyszerelővel.

Közösen eldönthető, hogy milyen beavatkozásra van szükség, milyen lehetőségeink vannak. A 32 Amperre bővítésnek szigorú feltételei vannak, mérőhely szabványosítással, a vezetékek cseréjével járhat. Ez a lakás belső hálózatának felújításától ugyan független lehet, de többletköltséggel jár.

AMPER BŐVÍTÉS ÁRAK: 32 AMPER BŐVÍTÉS ÁRA ÉS 3×16 AMPER BŐVÍTÉS ÁRA

Az egyik legfontosabb kérdés az ár. Ennek több összetevője is van. De elmondható, hogy egy „egyszerű” panellakáshoz tartozó bővítés nagyságrenddel olcsóbb lehet. Mert egy családi ház építkezésénél a mérőhely kialakítása, vagy egy meglévő épület esetében a szabványosítás költségesebb.

1 fázis 32 Amper alanyi jogon jár című írásban részletesebben és számosabban is kitérünk arra, hogy mitől függhet és mennyibe kerülhet.

AZ AMPER BŐVÍTÉS MENETE, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Bármely, a fogyasztásmérő helyet érintő változás esetén regisztrált villanyszerelő, ajánlott villanyszerelő segítségét kell igénybe vennünk. A regisztrált / ajánlott szerelő olyan szakvizsgával rendelkező szakember, aki tisztában van az aktuális szolgáltatói előírásokkal és a mérőhelyi munkálatok elvégzéséhez szükséges jogosultságnak is birtokában van.

A bővítés lépéseiről a A teljesítmény bővítés menete MVM Next területen című cikkben írtunk részletesebben.